Sushi

Sushi er en japansk matrett som består av shari (kokt ris tradisjonelt tilsatt risvineddik, sukker og salt) kombinert med andre ingredienser kalt neta, ofte bestående av rå fisk og annen sjømat. Sushi blir tradisjonelt sett servert sammen med soyasaus kalt murasaki, syltet ingefær kalt gari, oppkvernet japansk pepperrot kalt wasabi og grønn te kalt agari. Rå fisk alene blir ikke kalt sushi, men sashimi.

HistorienSushi ble først oppfunnet i Sørøst-Asia, og spredde seg så videre til Sør-Kina, før sushi ble introdusert i Japan. Sushi slik man kjenner til matretten i dag har lite til felles med slik sushi tradisjonelt ble laget. Navnet sushi henspiller også på den tradisjonelle smaken og tillagningsmetoden av sushi, bokstavelig talt betyr ordet sushi "sur smak". Den eldste formen for sushi kjent i Japan kalles i dag narezushi. Narezushi lages ved at man pakker fisk inn rundt fermentert ris, og dermed blir fisken også fermentert. Fiskens protein blir brutt ned av fermenteringen til aminosyrer, og det er smaken av disse aminosyrene som stod for den sure smaken av tradisjonell sushi. Tradisjonelt sett ble risen kastet og kun fisken ble spist.

Narezushi utviklet seg videre til oshizushi i Muromachi-perioden (1336 - 1573 e.kr.), og det var i denne perioden man begynte å bruke risvineddik i tillagningsprosessen for å forlenge holdbarheten til risen. For å lage oshizushi legger man ris og fisk i en bambusboks, og deretter blir lokket til bambusboksen lagt på boksen og presset ned slik at innholdet blir komprimert. Blokken med ris og fisk blir deretter kuttet i mindre rektangulære biter.

På grunn av bruken av risvineddik kunne man etterhvert gå helt bort fra fermenteringsprosessen, og endte til sjuende og sist opp med nigirizushi, som er sushi slik vi kjenner den i dag. Oppfinneren av nigirizushi, Hanaya Yohei (1799 - 1858) ønsket å skape "fastfood" som både kunne tillages og spises raskt med bare fingrene, og dermed var fermenteringen av ris og fisk utelukket.


Sulten på sushi?