Hvordan spise sushi


Vi nordmenn er glade i fisk. Og sushi blir en større og større del av norsk mathverdag - enten på restaurant, ferdig laget i butikken, take away eller til og med hjemmelaget. Men visste du at de fleste av oss spiser sushi helt feil?

Du skal dyppe opp-ned


Sushi er en smaksopplevelse med fokus på de subtile smakene. Det skal være balanse mellom søtt, salt, surt, bittert og umami. At hvordan du spiser mat har betydning for smaksopplevelsen, er det ingen tvil om.


-​ ​Det høres kanskje rart ut. Vi bruker pinner, har wasabi i soyasausen og dypper biten i det hele. Det er da riktig? Nei, det er faktisk helt galt.

- Når sushi, eller mer spesifikt nigiri, presenteres med fisken øverst, er det rent visuelt. Det ser bedre ut, og du ser hva slags fisk som ligger på risen. Men når du spiser den, skal du snu​ ​den​ før du swiper den i soyasausen. Det skal ikke være soya på risen. Mange i Japan spiser den også med fisken ned, men man kan også spise den med fisken opp.

Bakgrunnen for at risen skal ligge øverst, finner vi i sushiens historie.

- Sushi er japansk husmannskost. For å konservere risen, marinerte de den i eddik. Sushi betyr nettopp ris​ ​marinert​ ​i​ ​eddik​. Nigiri er bitene med bare fisk og sushi, og da de fant ut at de kunne selge dette kommersielt fra vogner, hadde de små former som de lagde nigirien i, forklarer han.

I formene la de først en bit fisk, deretter ris, før de klemte alt sammen med et lokk. Selv om det kan virke rart å spise nigiri med fisken ned, er det egentlig ganske logisk når du tenker over det.

- Har du risen ned og dypper det hele nedi soyasausen, trekker risen til seg mye soyasaus. Er sushien dårlig laget, kan den gå i oppløsning.

- Sushi er en matrett med subtile smaker. Opplevelsen blir ikke riktig om det er alt for mye soyasaus, som det blir om man dypper risen nedi. Da smaker alt bare salt. Jeg tror det er to grunner til at folk gjør det. Det ene er at vi liker salt, og det andre er uvitenhet.

Kast pinnene


Du spiser kanskje sushien din med pinner, og har fått ordentlig dreisen på det? Spiser du sånn i Japan, vil du kanskje få rare blikk i din retning.
Du spiser kanskje sushien din med pinner, og har fått ordentlig dreisen på det? Spiser du sånn i Japan, vil du kanskje få rare blikk i din retning.

- I​ ​Japan​ ​spises​ ​sushi​ ​som​ ​fingermat​. På restaurant er det vanligere med pinner, og spesielt i den vestlige verden er det ikke helt godtatt å spise med fingrene når man spiser ute, sier kokken.

Men bestiller du hjem eller lager sushien selv, så kan du altså kaste pinnene.
Aldri​ ​wasabi​ ​i​ ​soyasausen!
Er du blant dem som har wasabi oppi soyasausen? Det skal man visst heller ikke gjøre. - Wasabi tilfører hete. Det er ikke sterkt, du kjenner det i nesa og ikke i halsen. Tradisjonelt skal wasabi ligge i et tynt lag mellom fisken og risen. Skal du ha wasabi på sushien, løfter du forsiktig fisken av risen og smører på et tynt lag før du legger fisken tilbake igjen. Egentlig skal sushikokken gjøre det når han lager sushien.

- At de ikke har wasasbi på bitene, er det fordi ikke alle liker wasabi. Når du får den ved siden av, kan du velge om du skal inkludere den eller ikke.

Hva​ ​er​ ​den​ ​rare​ ​salaten​ ​god​ ​for?


Alle sushiretter kommer med en liten salat av syltet ingefærrot.


- Ingefærroten er rensende for ganen. Hvis du først spiser en bit sushi med ål, som er fet og sterk på smak, og deretter en bit med kveite, vil du miste den delikate kveitenyansen fordi ålen dominerer i smakshulen. Derfor skal du tygge en liten bit ingefær mellom hver sushibit. Ingefær renser ganen.
- Det er forsjell på lam og får. Lam er delikatesse. Får smaker våt ull, og kan være et gammelt dyr. Kjøper du sushi i matbutikken, er det som å spise en gammel sau. Kjøper du ordentlig sushi fra restaurant, er det delikatesse. Skryter du av "fin sushimiddag" og har handlet en pakke på butikken, har du lave krav til hva du putter i munnen.

- Tygg hver bit 20 ganger. Hver sushi er et lite kunstverk. Alt japanere gjør og tar i, har en mening. Sushi skal nytes, du skal erkjenne hver lille bit, synes Romano.

Sulten på sushi?